Bonus-Malus

Meest gestelde vragen

Elke autoverzekeraar gebruikt nu zijn eigen systeem

Tot 1 januari 2004 bestond er in België een wettelijk opgelegd bonus-malussysteem. Het deelde bestuurders in in 23 schalen, naargelang hun schadeverleden. Het principe was eenvoudig: bestuurders die schade veroorzaakten aan anderen, werden gestraft. Zij kwamen in een hogere schaal terecht en zagen de premie voor hun wettelijk verplichte autoverzekering duurder worden. Omgekeerd werden goede bestuurders beloond: elk jaar waarin ze geen ongeval in fout hadden, gingen ze naar een lagere schaal en werd hun premie goedkoper. Alle autoverzekeraars gebruikten dit systeem. Vergelijken was dus redelijk gemakkelijk…

Sinds 1 januari 2004 is dit systeem afgeschaft. Elke autoverzekeraar gebruikt nu zijn eigen systeem om goede bestuurders te belonen en minder goede te penaliseren. Verzekeraars geven, als je overstapt naar een andere verzekeringsmaatschappij, wel een schade-attest mee, zodat je nieuwe verzekeraar zich een beeld kan vormen van je schadeverleden van de voorbije vijf jaar. Dit recente schadeverleden zal mee de premie voor je verplichte autoverzekering bepalen bij je nieuwe verzekeraar.

Ga naar een makelaar voor een autoverzekering. Hij vergelijkt het aanbod en zoekt een oplossing die het best bij jou past.

Concreet is het een stuk lastiger geworden om premies van autoverzekeraars met elkaar te vergelijken. Daarom doe je best een beroep op een verzekeringsmakelaar. Die screent het aanbod van verschillende verzekeraars en gaat voor jou op zoek naar de beste oplossing. Ben je ouder dan 30 en al meer dan 5 jaar schadevrij aan het rondrijden? Dan word je bij Allianz alvast in de laagste en dus goedkoopste schaal ondergebracht.

Bonus-Malus en de premie autoverzekering