FAQ gezin

Meest gestelde vragen

  • Geldt je ongevallenverzekering ook in het buitenland?
  • Is joyriding door minderjarigen verzekerd?
  • Je hond bijt een wandelaar. Wie betaalt de rekening?
  • Je paard breekt uit. Wie betaalt de schade aan derden?
  • Je kind gaat alleen wonen. Familiale verzekering nodig?
  • Je zoon trapt op school een raam aan diggelen. Schoolverzekering?

Een wereldwijde dekking

Ja hoor, je ongevallenverzekering biedt doorgaans een wereldwijde dekking. Het maakt dus niet uit waar je het slachtoffer wordt van een ongeval, je polis zal tussenkomen.

Dat is zeker geen overbodige luxe. Stel, je bent op reis in de Verenigde Staten en wordt overvallen op straat. Je schouder is uit de kom en een operatie is noodzakelijk. Je bent uiteindelijk gedurende twee maanden arbeidsongeschikt. Je ziekenfonds vergoedt maar een beperkt deel van de kosten, de rest moet je zelf ophoesten … Tenzij je een ongevallenverzekering hebt.

Je ongevallenverzekering bij Allianz biedt wereldwijd dekking (als je gewone verblijfplaats in België gelegen is).

Opgelet, verzekeraars bepalen zelf hoe ver de dekking van hun ongevallenverzekering reikt. Lees daarom zeker de algemene en bijzondere voorwaarden van je polis goed na. De kans bestaat altijd dat je verzekeraar bepaalde uitsluitingen voorziet. Ben je bij Allianz verzekerd? Dan hoef je je geen zorgen te maken: wij dekken ongevallen waar ook ter wereld.

Wie zal de schade vergoeden?

Je vijftienjarige zoon glipt zonder dat jij het weet achter het stuur van je auto en rijdt ermee weg, vergezeld van enkele vrienden. Joyriding dus. Hij raakt van de weg en rijdt tegen een geparkeerde auto aan en vernielt een voortuin. Wie zal de schade vergoeden?

Je familiale verzekeraar zal de schade voor zijn rekening nemen. De vrijstelling moet je wel zelf betalen. Allianz zal zelfs de schade aan het gebruikte voertuig betalen als het om een auto van iemand anders gaat. Niet de schade aan je eigen auto door joyriden dus. Ook de eventuele vergoeding van gewonde passagiers (op basis van de wetgeving op de zwakke weggebruiker) wordt door Allianz geregeld.

Heb je geen familiale verzekering, dan draai je wel zelf op voor alle kosten.

Joyriding door minderjarigen is verzekerd in je familiale verzekering bij Allianz.

Je familiale verzekering dekt schade aan derden

Je wandelt met je hond op een rustige weg. Een voorbijganger passeert en plots schrikt je hond. Hij bijt in het been van de wandelaar. De man heeft een stevige wonde en moet naar het ziekenhuis om deze te laten hechten. Daar blijkt dat de man, die bouwvakker is, een week arbeidsongeschikt is. Wie draait op voor de rekeningen?

Heb je een familiale verzekering, dan zal je verzekeraar de kosten voor de medische verzorging en de arbeidsongeschiktheid op zich nemen. De vrijstelling in de polis (om en bij € 200) moet jij wel zelf betalen.

Denk eraan dat je familiale verzekering schade dekt aan derden. Als je hond dus in je eigen been bijt, dan komt je familiale verzekeraar niet tussen. Ook schade aan andere verzekerden in je familiale polis, zoals je partner of inwonende kinderen, is niet gedekt.

Je familiale verzekering vergoedt ook schade door huisdieren.

Over welk soort paarden het gaat ?

Ben je een paardenliefhebber en heb je meerdere viervoeters in een weide staan? Dan heb je uiteraard voor een degelijke omheining gezorgd. Maar wat als één van je paarden toch uitbreekt en schade veroorzaakt bij derden, bijvoorbeeld in hun tuin?

Schade veroorzaakt aan derden door pony’s is gedekt in je familiale verzekering.

Een belangrijke vraag is over welk soort paarden het gaat.

  • Is het een pony die de schade veroorzaakt heeft, dan zal je familiale verzekering tussenkomen. De vrijstelling moet je wel zelf betalen.
  • Gaat het om een rijpaard dan moet u de optie BA paarden onderschrijven.

Heb je paarden? Neem dan contact op met je makelaar om te verifiëren of je goed verzekerd bent.

Eén uitzondering: als je zoon of dochter op kot gaat studeren

Je zoon of dochter is afgestudeerd en gaat alleen wonen. Ook zijn of haar domicilie verhuist dus. Vanaf dan is je kind niet langer verzekerd in jouw familiale verzekering. Je kind doet er dan ook goed aan om vanaf de verhuisdatum zelf een familiale verzekering te nemen. Die biedt bescherming in heel wat situaties.

Er bestaat één uitzondering: als je zoon of dochter op kot gaat studeren, dan blijft hij of zij gedekt in jouw familiale verzekering.

Gaat je kind alleen wonen? Dan heeft het een eigen familiale verzekering nodig.

Heeft de school een BA-verzekering afgesloten?

Je zoon is een fervent voetballer. Tijdens een partijtje met klasgenootjes op school gaat hij er helemaal voor. In zijn enthousiasme knalt hij echter een bal door een raam, dat aan diggelen slaat … Wie draait op voor de kosten?

Scholen hebben doorgaans een BA-verzekering afgesloten voor ongevallen op school. In dit geval zal die polis zeker tussenkomen.

Meestal komt de schoolverzekering tussen als uw kind op school schade veroorzaakt.

Punt is wel dat zo’n verzekering niet verplicht is. De kans bestaat dus dat de school van jouw kind geen BA-verzekering afgesloten heeft. In dat geval kan je altijd een beroep doen op je familiale verzekering. Die zal de schade vergoeden, maar de vrijstelling moet jij betalen.