Praktische info gezin

Oorzakelijk verband tussen fout en schade moet er zijn

FietsenverFamiliale verzekeringzekering

Je familiale verzekering dekt je aansprakelijkheid (en die van je kinderen, huisdieren …) voor schade aan derden in je privéleven. Er moet een oorzakelijk verband zijn tussen een fout en de schade aan derden opdat je familiale verzekeraar zou tussenkomen.

Een voorbeeld

Stel, je kind voetbalt met een buurjongentje in je tuin. Met een prachtige plaatsbal verslaat hij de buurjongen in doel, maar de bal gaat via de doelpaal door het raam van de buren. Op dat moment komt de buurman van de trap. Hij schrikt van het geluid van het brekende glas en krijgt een hartaanval. Hij valt van de trap en wordt zwaargewond en in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht

Dat er een oorzakelijk verband is tussen de fout (de trap van je zoontje) en de gebroken ruit, is evident. Je familiale verzekeraar zal de kosten hiervoor vergoeden.

Maar dat de hartaanval en de val van de trap rechtstreeks veroorzaakt werden door de trap op de bal, is minder vanzelfsprekend. De kans bestaat immers dat je buurman al eerder een hartaanval gehad heeft of dat zijn hart al verzwakt was. In dergelijke gevallen zal het dossier nauwgezet onderzocht worden. Dit alles kan voorgelegd worden aan de rechtbank die een beoordeling zal geven om tot een uitspraak te komen.

Goed om weten

Schade moet rechtstreeks het gevolg zijn de fout van een verzekerde om door de familiale verzekeraar vergoed te worden. Een oorzakelijk verband tussen fout en schade is nodig.