Praktische info geld

Tak 21, tak 23, tak 26 (of tak 44): wat is het verschil?

Verschillende takken

Bij levensverzekeringen heb je misschien al eens gehoord van de verschillende formules: tak 21, tak 23, tak 26 of tak 44. Zie je door de bomen het bos nog?

Wij zetten alles op een rijtje

Tak 21

Verzekeringsoplossingen tak 21 bieden een kapitaalgarantie of een gewaarborgd rendement, plus een mogelijke winstdeling. Dit is een oplossing voor voorzichtige spaarders die graag een deel van hun belegging veilig stellen. Dus met weinig risico maar ook met een laag rendement.

Tak 23

Beleg je in een tak 23-oplossing, dan ben je bereid om een bepaald risico te nemen. Je hebt uitzicht op een hoger rendement dan bij een tak 21-product. Het rendement van je contract hangt af van de resultaten van één of meerdere onderliggende fondsen. Scoren die goed, dan behaalt jouw contract een mooi rendement. Gaat het wat minder met die fondsen, dan zal ook jouw rendement lager uitvallen.

Binnen het tak 23-gamma is er veel variatie mogelijk: sommige producten mikken resoluut op offensieve beleggers en bevatten een groter risico dan andere, die eerder defensief beleggen. In bepaalde tak 23-producten is ook een kapitaalgarantie mogelijk. Hoe dan ook, als je in tak 23 belegt, is risicospreiding het ordewoord. Beleg niet al je kapitaal in één en hetzelfde fonds. Om het risico te beperken kan je ook regelmatig premies storten in plaats van een koopsom.

Tak 26

Een tak 26-product is eigenlijk geen verzekeringsproduct, er is immers geen verzekerde. Het gaat om een kapitalisatieproduct dat een gewaarborgd rendement biedt. Omdat op deze contracten geen premietaks betaald moet worden, kunnen ze soms als alternatief dienen voor
tak 21- of tak 23-producten. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je op het rendement van een tak 26-product wel roerende voorheffing betaalt. Tak 26-producten worden vaak afgesloten door vennootschappen en andere rechtspersonen.

Tak 44

Tak 44 is een commerciële naam zonder echte wettelijke betekenis. Het cijfer 44 is de optelsom van 21 en 23, zodat je meteen begrijpt dat een tak 44-contract eigenlijk gewoon een combinatie is van een tak 21 en een tak 23.

Vraag je makelaar wat voor jou de beste formule is.

Goed om weten

Je kan via een levensverzekering sparen of
beleggen in functie van je persoonlijke situatie.