Praktische info vrije tijd

Gevaarlijke sporten hebben een invloed op je ongevallenverzekering

Gevaarlijke sporten in een ongevallenverzekering

Doe je aan diepzeeduiken. Of kick je op benjispringen? Licht je makelaar dan zeker in. Het beoefenen van zgn. gevaarlijke sporten kan immers een impact hebben op je ongevallen- of overlijdensverzekering.

Informeer je goed

Een familiale verzekering dekt je aansprakelijkheid af in de privésfeer. Veroorzaak je schade aan anderen, dan betaalt je familiale verzekeraar de kosten hiervoor terug aan het slachtoffer. Ook je andere gezinsleden en je huisdieren zijn verzekerd. De eventuele vrijstelling in de polis blijft te jouwen laste.

Bijpremie

Bij sommige verzekeraars moet je een bijpremie betalen voor je ongevallen- overlijdensverzekering als je een gevaarlijke sport uitoefent. Verzwijg je bij het afsluiten van de verzekering dat je gevaarlijke sporten uitoefent, dan kan je verzekeraar dit bij een schadegeval als bedrog beschouwen en de vergoeding weigeren (als je gewond wordt of overlijdt tijdens het beoefenen van de betrokken sport). Eerlijk zijn bij het onderschrijven van de verzekering is dus de boodschap.

Verminderde kapitalen

Een andere mogelijkheid bestaat erin dat je verzekeraar de verzekerde kapitalen in je contract vermindert voor ongevallen die zich voordoen tijdens de uitoefening van de gevaarlijke sporten. Ook bestaat de kans dat bepaalde sporten volledig van dekking uitgesloten worden. Dit lees je in de algemene voorwaarden van je verzekering.

Via de club?

Sommige verenigingen voor gevaarlijke sporten onderschrijven zelf een collectieve verzekering voor hun leden. In zo’n geval kan je aansluiten bij die polis. Vraag zeker na wat de dekking precies inhoudt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Goed om weten

Breng je makelaar op de hoogte als je een gevaarlijke sport beoefent.