FAQ woning

Meest gestelde vragen

 • Is een pakket interessant?
 • Is het slim om je schuldsaldoverzekering bij je bank te nemen?
 • Je tuinmeubilair en zwembad extra verzekeren
 • Schade bij de buren: wie betaalt de rekening?
 • Wanneer is er sprake van stormschade?
 • Waterschade door een lek. Wat zegt je brandpolis?
 • Ben je verzekerd als je je woning verhuurt via AirBnB?

Polissen bundelen in een pakket is voordelig

Als particulier neem je meestal verschillende verzekeringscontracten: een autoverzekering, brandpolis, familiale verzekering,. Als je die contracten bundelt in een pakket, levert je dat als trouwe klant een aantal voordelen op. Bij Allianz geniet je extra troeven als je minstens drie contracten bundelt in het verzekeringspakket Allianz All-in-One. Voorwaarde is wel dat één van die drie contracten een auto- of brandverzekering is.

Door je auto-, brand- en familiale verzekering te bundelen geniet je bij Allianz een aantal voordelen.

 • Je krijgt een korting op nieuwe contracten Brand en Auto die worden ondergebracht in het pakket.
 • Allianz neemt de basisvrijstelling op zich tot 625 euro, als de schade, excl. btw, groter is dan 625 euro. Dit kan eenmaal per jaar en per contract (autoverzekering, brandpolis of familiale).
 • Je kan kiezen voor een gespreide betaling van de premie (bv. maandelijks) zonder meerkost.
 • Je krijgt toegang tot vier exclusieve bijstandformules:
 • Bike & Scooter Assist
 • Kids Assist
 • Travel Assist
 • Travel and Drive Assist
 • Je ontvangt jaarlijks een overzicht van je verzekeringen.

Voor meer informatie en advies op maat kan je altijd bij je makelaar terecht.

Bekijk alle factoren en vraag advies bij je makelaar.

Wanneer je een woonkrediet afsluit bij een bank, krijg je vaak korting op de rentevoet als je er ook de schuldsaldoverzekering (en de brandverzekering) onderbrengt. Is dat een verstandige zet? Dat hangt ervan af!

Een korting op je rentevoet kan mooi ogen. Maar is ze dat ook? Want misschien betaal je dan wel extra voor je schuldsaldoverzekering. Vraag zeker ook een offerte bij een makelaar. Pas dan kan je goed afwegen of de korting op de rentevoet die je bank je aanbiedt, wel echt de moeite loont.

Je bent niet verplicht om je schuldsaldoverzekering te nemen bij de bank waar je leent.

Je bent zelfs helemaal niet verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, al is dat wel aan te raden. Soms verplichten banken je wel een schuldsaldoverzekering te onderschrijven om een lening te kunnen krijgen. Maar dan nog kan je kiezen bij welke verzekeraar of bank je het contract neemt.

Kies je voor de schuldsaldoverzekering van de bank, hou er dan rekening mee dat de korting op je rentevoet wegvalt als je in de toekomst toch van verzekeraar verandert.

Voor meer informatie en advies op maat kan je altijd bij je makelaar terecht.

Folder Overlijdensverzekering Algemene voorwaarden Overlijdensverzekering

Relax@Home* biedt de oplossing.

Meer en meer Belgen hebben een zwembad in hun tuin. Misschien ben jij ook één van de gelukkigen. Maar wat als je zwembad beschadigd geraakt? Komt je brandverzekering dan tussen? En wat met je nagelnieuw tuinmeubilair?

Traditioneel valt een buitenzwembad binnen de standaarddekking van een brandverzekering. Bij Allianz kan je echter een optionele waarborg onderschrijven onder de naam Relax@Home. Deze waarborg voorziet in een allriskdekking van schade aan de technische uitrusting en installaties van je zwembad, inclusief het afdekluik en/of jacuzzi. Voorts zijn ook de beplantingen in je tuin verzekerd, alsook alle andere voorwerpen (barbecue, tuindecoratie, tuinverlichting, … ).

Wil je meer weten over Relax@Home, neem dan contact op met je makelaar.

Met Relax@Home van Allianz verzeker je extra je zwembad en tuinmeubilair.

*Deze waarborg kan optioneel onderschreven worden bij Home Plan. Binnen het product HP Xpert zit deze standaard inbegrepen.

Je brandverzekering vergoedt deze schade

Wanneer schade aan jouw woning ook schade veroorzaakt bij de buren, dan vergoedt je brandverzekering deze schade. Concreet zal de brandverzekeraar van de buren hun schade vergoeden en het bedrag vervolgens recupereren van jouw brandverzekeraar.

Je brandverzekering betaalt de schade die veroorzaakt werd bij de buren.

Klassieke voorbeelden zijn:

 • een weggewaaide dakpan valt op de auto van de buren
 • een omvallende boom vernielt tuinmeubilair van de buren

Dit aansprakelijkheidsluik, ook wel BA Gebouw genoemd, maakt deel uit van je brandpolis. Het dekt zowel schade aan dingen als aan personen.

Home Plan biedt een ruimere dekking

Je brandverzekering dekt stormschade. De vraag is natuurlijk wat je verzekeraar onder een storm verstaat.

Traditioneel spreekt men van stormwind als de windsnelheid in het meteorologisch station dat het dichtst bij het getroffen pand ligt een piek bereikt van minstens 80 km per uur.

Bij Allianz bieden we in onze brandverzekering Home Plan een ruimere dekking: een piek van 80 km per uur volstaat voor ons om een wind als een storm te aanzien. Haalt een wind die piek van 80 km per uur in het KMI-station niet, maar worden in de buurt (binnen een straal van 10 km) wel gelijkaardige gebouwen beschadigd, dan is dit ook gedekt in de brandverzekering Home Plan van Allianz.

Schade door een storm is bij Allianz gedekt vanaf een pieksnelheid van 80 km per uur.

Je brandverzekering biedt onder andere dekking door waterschade

Een barst of lek in je waterleiding, bijvoorbeeld door de vrieskou, kan tot waterschade leiden.

Wat is er precies verzekerd in je polis?

 • de schade door het lek
 • de eventuele extra kosten die je gemaakt hebt om erger te voorkomen

Opgelet, wanneer de schade veroorzaakt is door een gebrek aan onderhoud of voorzorgen, dan is de schade niet verzekerd. Zorg er dus voor dat je regelmatig de staat van de leidingen controleert en maatregelen neemt om schade door de vrieskou te voorkomen.

Ook de kosten voor de herstelling van het lek zijn meestal verzekerd.

Je brandverzekering vergoedt waterschade door een lek in de waterleiding, alsook de herstelling van het lek zelf.

AirBnB lijkt je wel wat?

assurance habitation AirBnB  

Je kan je woning of een kamer zoals een hotel laten renderen. Voor een korte periode of gedurende een heel jaar. Maar natuurlijk wil je niet opdraaien voor de kosten als reizigers-huurders je bad laten overlopen of de frietketel vergeten uit te zetten.

Ons advies

Je verwittigt best de verzekeraar van je woning. Informeer hen dat je je woning voor een korte of langere periode wenst te verhuren. Dit kan beschouwd worden als een « verzwaard risico » waarvoor je een bijpremie moet betalen. Daarnaast biedt AirBnB ook een verzekering die tot 800.000 euro aan schade verzekert, maar de voorwaarden om vergoed te worden zijn erg streng. Daarom bieden sommige verzekeraars een specifieke verzekering aan.

Voorbeeld

Je kocht een appartement om via AirBnB door te verhuren. Hiervoor betaal je bij Allianz 50 euro (zonder taksen) op voorwaarde de mede-eigendom eveneens bij Allianz verzekerd is.

Meer info? Contacteer je makelaar.