Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering bij een lening: een must

Een schuldsaldoverzekering bij een lening

Sluit je een hypotheeklening af, dan onderschrijf je best ook een schuldsaldoverzekering. Als je partner of jij zelf overlijdt vóór het einde van je lening, dan betaalt de verzekeraar (een gedeelte van) de resterende leninglast terug.

Voorkom financiële zorgen.

Een schuldsaldoverzekering is een absolute must als je een woonkrediet afsluit. Stel dat je partner of jij zelf vroegtijdig overlijdt. Financiële zorgen loeren om de hoek als plots één van de kostwinners wegvalt. Zal je de maandelijkse aflossing nog kunnen betalen? Het is belangrijk om dergelijke problemen vóór te zijn.

Wat doet een schuldsaldoverzekering precies? Je verzekert een percentage van de leninglast, bijvoorbeeld 75%. Als beide partners verzekerd zijn, dan zal de verzekeraar, als één van de partners overlijdt, 75% van de resterende leninglast op zich nemen. De overblijvende partner moet dus nog 25% zelf blijven betalen. Je kan het percentage vrij bepalen. Idealiter verzeker je 100% van de leninglast voor beide partners. Bij een overlijden valt de lening dan meteen weg en hoeft de langstlevende partner zich geen financiële zorgen te maken.

Nogal wat banken eisen van klanten die bij hen lenen dat ze een schuldsaldoverzekering onderschrijven. Nochtans is het niet wettelijk verplicht, maar wel aangewezen. Opgelet, je bent niet verplicht om je schuldsaldoverzekering bij je bank af te sluiten . Vraag advies aan een makelaar: die zoekt voor jou de beste oplossing.

Een schuldsaldoverzekering levert je mogelijk ook een fiscaal voordeel op. Of dat het geval is, hangt af van de gekozen fiscaliteit. Je makelaar bekijkt dit voor jou.

Goed om weten

Een schuldsaldoverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel noodzakelijk!