Juwelen of kunst verzekeren tegen diefstal

Juwelen of kunst in huis?

Woning Juwelen of kunst

Als je een brandverzekering onderschrijft, dan kan je ook een waarborg Diefstal nemen. Zo’n diefstaldekking vergoedt de gestolen spullen. Let wel op als je dure voorwerpen in huis hebt, zoals juwelen of kunst. Mogelijk is daarvoor een uitbreiding van de diefstalwaarborg nodig.

 

Zorg dat je zo goed mogelijk verzekerd bent.

208 inbraken per dag

Een dekking tegen diefstal is geen overbodige luxe. In de eerste helft van 2013 werden er in ons land gemiddeld maar liefst 208 inbraken per dag gepleegd. Volgens Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars, zijn inbrekers in meer dan de helft van de gevallen aan de haal met juwelen en/of cash geld.

Check je polis

Heb je sieraden, kunst of andere dure spullen in huis, controleer dan de algemene en bijzondere voorwaarden van je brandverzekering. Vaak bevat je polis immers een vergoedingsplafond voor kostbare voorwerpen. Is de geboden dekking onvoldoende, neem dan contact met je makelaar en vraag om een uitbreiding van de waarborg. Dat zal je een bijpremie kosten, maar zo ben je toch vrij van zorgen.

Neem voorzorgsmaatregelen

Belangrijk is uiteraard dat je de nodige preventiemaatregelen neemt om een diefstal te voorkomen. Voorzie deuren en ramen van goede sloten, laat je huis niet voor langere tijd onbewaakt achter, laat een alarmsysteem plaatsen,... Het zijn maar enkele nuttige tips.

Als er toch een diefstal gepleegd wordt, helpen deze initiatieven om de regeling van de schade te versnellen:

  • Hou alle aankoopfacturen van je juwelen, kunstvoorwerpen, antiek ... goed bij.
  • Verzamel ook alle echtheidscertificaten, herstellingsbonnen, garantiebewijzen …
  • Maak foto’s van de voorwerpen en bewaar deze zorgvuldig.
  • Gaat het om erfstukken, bewaar dan ook de inventaris van de notaris.

Het is ook handig om zelf een inventaris op te stellen van alle waardevolle voorwerpen. Je kan hiervoor gebruik maken van een formulier van de FOD Binnenlandse Zaken, dat je hier kan downloaden.

Goed om weten

Maak foto’s van al je waardevolle voorwerpen en hou alle aankoopfacturen goed bij.