Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering bij een lening: een must

Schuldsaldoverzekering
Sluit je een hypotheeklening af, dan onderschrijf je best ook een schuldsaldoverzekering. Als je partner of jij zelf overlijdt vóór het einde van je lening, dan betaalt de verzekeraar (een gedeelte van) de resterende leninglast terug.

 

Een schuldsaldoverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel aangewezen.

Wat betekent dit?

  • Met een schuldsaldoverzekering bezorg je jezelf en je partner gemoedsrust.
  • Allianz biedt je een scherp tarief.
  • Je kan je woonkrediet fiscaal optimaliseren via je schuldsaldoverzekering.

Waarop moet je letten?

  • Verzeker een voldoende hoog percentage van de lening voor elk van beide partners.

Je kan volgende extra waarborgen onderschrijven:

  • extra overlijdenskapitaal bij een ongeval
  • extra dekking ‘opeenvolgend overlijden’ (als beide partners binnen een periode van twaalf maanden sterven)

Voorkom financiële zorgen.

Een schuldsaldoverzekering is een absolute must als je een woonkrediet afsluit. Stel dat je partner of jij zelf vroegtijdig overlijdt. Financiële zorgen loeren om de hoek als plots één van de kostwinners wegvalt. Zal je de maandelijkse aflossing nog kunnen betalen? Het is belangrijk om dergelijke problemen vóór te zijn.

Wat doet een schuldsaldoverzekering precies? Je verzekert een percentage van de leninglast, bijvoorbeeld 75%. Als beide partners verzekerd zijn, dan zal de verzekeraar, als één van de partners overlijdt, 75% van de resterende leninglast op zich nemen. De overblijvende partner moet dus nog 25% zelf blijven betalen. Je kan het percentage vrij bepalen. Idealiter verzeker je 100% van de leninglast voor beide partners. Bij een overlijden valt de lening dan meteen weg en hoeft de langstlevende partner zich geen financiële zorgen te maken.

Een schuldsaldoverzekering levert je mogelijk ook een fiscaal voordeel op. Of dat het geval is, hangt af van de gekozen fiscaliteit. Je makelaar bekijkt dit voor jou.

 

Is het slim om je schuldverzekering bij je bank te nemen?

Wanneer je een woonkrediet afsluit bij een bank, krijg je vaak korting op de rentevoet als je er ook de schuldsaldoverzekering (en de brandverzekering) onderbrengt. Is dat een verstandige zet? Dat hangt ervan af!
 
Een korting op je rentevoet kan mooi ogen. Maar is ze dat ook? Want misschien betaal je dan wel extra voor je schuldsaldoverzekering. Vraag zeker ook een offerte bij een makelaar. Pas dan kan je goed afwegen of de korting op de rentevoet die je bank je aanbiedt, wel echt de moeite loont.
 
Je bent zelfs helemaal niet verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, al is dat wel aan te raden. Soms verplichten banken je wel een schuldsaldoverzekering te onderschrijven om een lening te kunnen krijgen. Maar dan nog kan je kiezen bij welke verzekeraar of bank je het contract neemt.
 
Kies je voor de schuldsaldoverzekering van de bank, hou er dan rekening mee dat de korting op je rentevoet wegvalt als je in de toekomst toch van verzekeraar verandert.
Voor meer informatie en advies op maat kan je altijd bij je makelaar terecht.

 Folder Overlijdensverzekering Algemene voorwaarden Overlijdensverzekering

Goed om weten

Je bent niet verplicht om je schuldsaldoverzekering te nemen bij de bank waar je leent.