Praktische info pensioen

Je VAPZ of IPT gebruiken voor de aankoop van vastgoed

Je VAPZ of IPT gebruiken voor de aankoop van vastgoed

Spaar je als zelfstandige voor je pensioen via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een individuele pensioentoezegging (IPT)? En heb je plannen om in vastgoed te investeren? Dan kan je je pensioenplannen perfect gebruiken om dit mee te financieren.

 

Hoe je VAPZ of IPT benutten

Er zijn twee eenvoudige manieren om je VAPZ of IPT te benutten als je een pand wil kopen, bouwen of verbouwen: een voorschot of een inpandgeving.

Voorschot

Je kan een bepaald percentage (afhankelijk van de algemene voorwaarden van je contract) van de opgebouwde reserve in je contract opvragen als voorschot. Afhankelijk van de formule, dien je dan wel intresten te betalen op het opgevraagde bedrag, maar je moet minder geld lenen. Je kan het voorschotbedrag nadien terugbetalen aan je verzekeraar. Doe je dit niet, dan wordt het opgevraagde bedrag verrekend met het eindkapitaal van je pensioenplan.

Inpandgeving

Je kan de waarborg overlijden van je pensioenplan ook in pand geven bij de bank of verzekeraar waar je een lening afsluit. Zo dient je VAPZ of IPT als waarborg voor de terugbetaling van de lening in geval van vroegtijdig overlijden.

Niet afkopen

Je VAPZ of IPT afkopen kan niet meer vóór je 60ste. Vroeger kon dit wel, maar fiscaal gezien was dit niet interessant.

Makelaar

Je makelaar geeft je met plezier alle bijkomende info als je hierover vragen hebt.

Goed om weten

Je kan een voorschot op je IPT of VAPZ vragen om een huis te kopen of te verbouwen.