Praktische info pensioen

Sparen voor je pensioen als zelfstandige

Sparen voor je pensioen als zelfstandige

Ben je zelfstandige en wil je tijdens je pensioen nog een aantal dromen realiseren? Dan spaar je maar beter zelf voor een aanvullend pensioen. Je wettelijk pensioen zal immers niet volstaan om je levensstandaard te behouden, laat staan om nog veel grootse plannen te verwezenlijken. Gelukkig beschik je als zelfstandige over verschillende interessante oplossingen om te sparen voor je pensioen.

 

Een overzicht van de mogelijkheden

VAPZ

Een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) is als het ware een must voor elke ondernemer. Je betaalt minder belastingen én minder sociale bijdragen, en bovendien leg je een spaarpot aan voor je oude dag.

De maximumpremie die je in een VAPZ kunt storten is de volgende (voor 2016):

Maximumpremie Absoluut maximum
8,17% van je beroepsinkomen € 3.060,07

Individuele pensioentoezegging

Werk je met een vennootschap, dan is een individuele pensioentoezegging een zeer interessant product. U leest hier waarom.

Pensioensparen

Net zoals werknemers of ambtenaren kunnen ook zelfstandigen een pensioenspaarcontract afsluiten. Je kan voor 2016 tot maximaal 940 euro fiscaal voordelig storten. Het belastingvoordeel bedraagt 30% op de gestorte premies. De regering-Michel heeft de manier waarop het pensioenspaarkapitaal belast wordt, evenwel gewijzigd.

RIZIV-contract

Heb je een medisch of paramedisch vrij beroep, dan kan je een RIZIV-contract afsluiten.

Goed om weten

Als zelfstandige kan je op verschillende manieren sparen voor een aanvullend pensioen.