Praktische info pensioen

De waarborg premievrijstelling

La garantie exonération de prime

Sparen voor je pensioen is een noodzaak als zelfstandige. Maar wat als je door een ongeval of ziekte arbeidsongeschikt

 

De oplossingen

Er zijn heel wat oplossingen mogelijk voor zelfstandigen die een aanvullend pensioen willen opbouwen. Wanneer je gezondheid het je, door een ongeval of ziekte, echter niet langer mogelijk maakt om te werken, dreigt een financieel probleem. Niet alleen blijven de kosten dezelfde, maar je inkomsten gaan naar beneden. Misschien heb je dit opgevangen met een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Maar wat dan met de premies voor je aanvullend pensioen? De kans is reëel dat hiervoor geen budget meer over is …

Om dergelijke problemen te vermijden, onderschrijf je best in het kader van je pensioenplan steeds de waarborg premievrijstelling. Die zorgt ervoor dat de verzekeraar de premies verder betaalt als je arbeidsongeschikt wordt. Op die manier blijf je een aanvullend pensioen opbouwen, ook al moet je dan de premies niet langer zelf betalen.

Je kan de waarborg premievrijstelling afsluiten in het kader van pensioensparen, een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), een individuele pensioentoezegging (IPT) of een RIZIV-contract.

Goed om weten

De waarborg premievrijstelling is onmisbaar in een pensioenverzekering.